Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makaron z domowym pesto



     To jeden z moich ulubionych przepisów. Bazylię uwielbiam pod każdą postacią. Jest to lekko zmodyfikowany przepis ponieważ zamiast parmezanu dodaję ser mazzarella, a zamiast orzeszków piniowych – orzechy nerkowca. Przygotowanie mojej wersji makaronu z pesto  zajmuje 10 minut.




Składniki (porcja na 3-4 osoby): 

  • 2 doniczki świeżej bazylii 
  • ser mozzarella (jedna „kulka”)
  • garść orzechów nerkowca 
  • ząbek czosnku 
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

     Bazylię myjemy i odrywamy listki. Mozzarellę kroimy w kostkę. Do blendera wrzucamy listki bazylii, ser mozzarella, orzechy, czosnek, około 4 łyżek oliwy, sól i pieprz. Blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Podajemy z ulubionym makaronem. 

Smacznego!
🍽


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © ale! danie , Blogger