Risotto z kurczakiem i zielonymi warzywami
W tygodniu nie mam dużo czasu na gotowanie, ale staram się unikać gotowych dań. Często sięgam po dania jednogarnkowe, których przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut i nie wymaga dużo pracy. Dodaje do nich dużo warzyw, aby były zdrowe i pełnowartościowe. Jednym z przykładów takiego dania jest Risotto z kurczakiem z zielonymi warzywami.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 250 g ryżu
- pół cukinii
- 200 g mrożonej zielonej fasolki
- pęczek natki pietruszki
- mała cebula
- 0,5 l bulionu
- sól, pieprz, suszony liść lubczyku, przyprawa do grosa
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na małe kawałki i dodajemy przyprawę do gyrosa. Kroimy w kostkę cebule i cukinie oraz siekamy pietruszkę. W szerokim garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę aż do zarumienienia. Następnie dodajemy ryż i podsmażamy razem przez około 4 minuty mieszając. Potem wlewamy bulion i gotujemy przez około 7 minut na małym ogniu często mieszając. Dodajemy kurczaka i gotujemy przez kolejne 7 minut. Na koniec dodajemy fasolkę i cukinie i gotujemy aż zmiękną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem oraz dodajemy natkę pietruszki.
Do dania można również dodać inne warzywa, które akurat mamy w lodówce np. kalafior, brokuł, paprykę, zielony groszek, bakłażan 🥦🌶🧅
SMACZNEGO!
🍽
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza