Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polędwiczki wieprzowe w aksamitnym sosie z białego wina i serka mascarpone ze smażonymi pikantnymi szparagami



     Kiedy w sklepach pojawiają się zielone szparagi to znak, że wiosna zbliża się wielkim krokami.  Właśnie dlatego dziś moja propozycja na obiad w 40 minut właśnie ze szparagami.


Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe 
  • 150g serka mascarpone 
  • pęczek szparagów 
  • 100g masła
  • 150ml białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 
  • 100ml bulionu 
  • natka pietruszki 
  • sól 
  • pieprz 
  • suszony lubczyku 
  • 2 łyżki  pikantnej oliwa z oliwek


Polędwiczki:

     Polędwiczki wieprzowe kroimy na 2 cm plastry.  Na patelni rozgrzewamy 50g masła i podsmażamy polędwiczki (5 minut każdą stronę). Dodajmy sól i pieprz do smaku. Następnie na patelnie wlewamy bulionu i lampkę wina. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Na koniec dodajemy serek mascarpone i szczyptę suszonego lubczyku. Mieszamy do otrzymania gładkiego sosu. Przed podaniem mięso posypujemy natką pietruszki.

Pikantne szparagi:



     Szparagi myjemy i odcinam twarde końcówki (zielonych szparagów nie trzeba obierać). Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy szparagi około 10 minut. Następnie dodajemy odrobinę soli i 2 łyżki pikantnej oliwy i smażymy do momentu aż zmiękną.


Danie może podawać z ryżem lub kaszą (mi najbardziej smakuje z kaszą pęczak). 

SMACZNEGO!
🍴


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © ale! danie , Blogger