Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pikantny krem z pieczonej papryki z serem i orzechami włoskimi



     W okresie przesilenia wiosennego i szalejącego dookoła koronawirusa dodatkowo musimy dbać o naszą odporność. Czerwona papryka jest bogatym źródłem witaminy C, na którą nasz organizm ma teraz ogromne zapotrzebowanie. Dlatego dziś na obiad proponuję pikantny krem z pieczonej papryki z serem i dodatkiem ulubionych orzechów.



Składniki: 

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 6 czerwonych papryk
  • pomidory w puszce  (ja używam pomidorów Arrabbiata – są dodatkowo pikantne) 
  • gałązka świeżej bazylii
  • garść orzechów włoskich (można zastąpić innymi w zależności od upodobana) 
  • ser mozzarella (może być również gouda lub parmezan) 
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek granulowany




Przygotowanie:

     Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 4 części. Układamy na blaszce, skrapiamy oliwą i pieczemy przez około 20 minut. Z upieczonej papryki ściągamy skórkę i wrzucamy do przygotowanego wcześniej bulionu (ja w bulionie zostawiam  marchewkę i korzeń pietruszki, które potem zmiksuję z pozostałymi składnikami). Bulion z papryką gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy pomidory w puszcze i kilka listków świeżej bazylii. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem. Całość miksujemy na gładki krem. Zupę podajemy z tarkowanym serem mozzarella i drobno pokrojonymi orzechami włoskimi.


⧫ ⧫ ⧫

SMACZNEGO!
🍴

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © ale! danie , Blogger