Pikantny krem z pieczonej papryki z serem i orzechami włoskimi
W okresie przesilenia wiosennego i szalejącego dookoła koronawirusa dodatkowo musimy dbać o naszą odporność. Czerwona papryka jest bogatym źródłem witaminy C, na którą nasz organizm ma teraz ogromne zapotrzebowanie. Dlatego dziś na obiad proponuję pikantny krem z pieczonej papryki z serem i dodatkiem ulubionych orzechów.
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 6 czerwonych papryk
- pomidory w puszce (ja używam pomidorów Arrabbiata – są dodatkowo pikantne)
- gałązka świeżej bazylii
- garść orzechów włoskich (można zastąpić innymi w zależności od upodobana)
- ser mozzarella (może być również gouda lub parmezan)
- 1 łyżeczka cukru
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek granulowany
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 4 części. Układamy na blaszce, skrapiamy oliwą i pieczemy przez około 20 minut. Z upieczonej papryki ściągamy skórkę i wrzucamy do przygotowanego wcześniej bulionu (ja w bulionie zostawiam marchewkę i korzeń pietruszki, które potem zmiksuję z pozostałymi składnikami). Bulion z papryką gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy pomidory w puszcze i kilka listków świeżej bazylii. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem. Całość miksujemy na gładki krem. Zupę podajemy z tarkowanym serem mozzarella i drobno pokrojonymi orzechami włoskimi.
⧫ ⧫ ⧫
SMACZNEGO!
🍴
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza