Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Limonkowy sernik z białą czekoladą na maślanym spodzie bez pieczenia


     Powoli zbliża się czas planowania świątecznego menu. W moim domu na święta sernik to pozycja obowiązkowa. Na Wielkanoc idealnie sprawdza się ten z białą czekoladą i orzeźwiającą limonką. Jest lekki i aksamitny. A dodatkowo jego przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut.

     Składniki:
  • 400 g maślanych herbatników
  • kostka masła
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 400 ml śmietany 30% lub 36%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 limonki


Przygotowanie: 

   W garnuszku roztapiamy masło. Herbatniki rozdrabniamy na miałki proszek i dodajemy wystudzone masło. Całość mieszamy, aż uzyskamy konsystencje mokrego piasku. Przesypujemy do blaszki (ja na tą porcje używam blaszki o wymiarach 36x24) i mocno ugniatamy. Blaszkę odstawiamy do lodówki. W kąpieli wodnej roztapiamy 1,5 tabliczki białej czekolady. Twaróg miksujemy, następnie dodajemy do niego cukier puder, sok z 1 limonki  i roztopioną czekoladę. W osobnej misce ubijamy śmietanę (można dodać śmietan fix). Ubitą śmietanę dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia w jednolitą masę. Przekładamy na blaszkę ze spodem herbatnikowym i odstawiamy do lodówki. Ciasto posypujemy startą skórką z limonki i pozostałą czekoladą.

     Do sernika można użyć gotowego twarogu sernikowego jednak należy wtedy zmniejszyć ilość cukru. Ja używam zwykłego twarogu w kostce.


1 komentarz:

Copyright © ale! danie , Blogger